A existat un faraon cu pașaport și cum l-a obținut e impresionant
În 1976, Faraonul Ramses al II-lea nu a putut să treacă de granițele Franței fără pașaport de Egipt, așa că i s-a făcut pașaport – la aproape trei milenii de la moartea sa.
Faraonul Ramses al II-lea este considerat ca fiind unul din cei mai puternici faraoni care au trăit vreodată. A fost numit prinț la 14 ani și a ajuns rege înainte de vârsta de 20 de ani. A condus multe campanii militare, a cucerit imperii și a stârpit rebeliunile din regatul său.
Cu 1500 de ani înainte de domnia lui Ramses al II-lea, fuseseră construite piramidele. Ramses nu a vrut să construiască doar un monument mare care să treacă de testul timpului și a ales în schimb să ceară să se ridice multe clădiri pe malul Nilului, în onoarea sa. Mai mult, a insistat ca sculptorii care se ocupau de statuile care îl reprezentau să uite de vechea regulă, care spunea că acestea trebuie cioplite mai mult la suprafață, pentru a face mai ușoară reconstrucția lor când venea la putere un nou faraon, și să sculpteze cât mai adânc în piatră.
Printre construcțiile importante realizate în urma ordinelor sale se numără templul Abu Simbel, templul mortuar Ramesseum, mormântul dedicat iubitei sale, Nefertari, și o statuie imensă ce cântărește peste 100 de tone.
După moartea sa, sarcofagul său a ajuns să fie mutat de foarte multe ori. În unele locuri nu stătea mai mult de trei zile. La un moment dat, s-a pierdut în toate aceste mutări. Când a fost redescoperit sarcofagul, mumia lui Ramses al II-lea era destul de deteriorată. Din acest motiv, autoritățile din Egipt au început să caute, prin anii 1970, experți în conservarea mumiilor. Au găsit oamenii pe care îi căutau în Franța și au decis astfel să transporte mumia veche de 3.000 de ani către Paris.
Doar că legile Egiptului prevăd ca oricine părăsește țara, fie că e viu sau mort, e să aibă asupra sa actele necesare. Astfel, bătrânul și decedatul faraon a primit un pașaport, devenind prima mumie posesoare a acestui act. La rubrica ocupație se preciza „rege (decedat)”.
Pașaportul lui Ramses al II-lea ar putea părea o șmecherie de PR din partea guvernului egiptean, dar nu a fost cazul. Experiența trecută a artefactelor și mumiilor furate a fost mai degrabă motivul. Oficialii i-au eliberat pașaport pentru a se asigura că mumia este protejată din punct de vedere legal, pentru a se putea întoarce în Egipt în siguranță.
Studiile efectuate la Paris au arătat că faraonul avea 1,70 m înălțime și era roșcat. Cercetătorii au descoperit că avea pe trup răni din bătălii, suferea de artrită și avea un abces la un dinte. La final, mumia faraonului a fost adusă înapoi în țara de baștină fără probleme.